Veerkrachtig blijven in crisistijd: hoe doe ik dat?

Veerkrachtig blijven in crisistijd: hoe doe ik dat?


Heb jij ook dat gevoel van: waar eindigt dit en hoe houd ik dit nog vol? Ik wel in ieder geval. Elke keer denk ik: nu is het wel klaar. Maar dan wordt mijn geduld en ondernemerschap toch weer op de proef gesteld. Nu al bijna een jaar lang.

In dit blog deel ik met je 5 ondernemerslessen die ik heb geleerd om veerkrachtig te blijven in crisistijd.

1. Mijn eigen perspectief creëren

Het moeilijkste in deze crisis vind ik, dat er – telkens weer – geen of weinig perspectief is. Ik weet niet hoe lang nog en wat de volgende stappen zullen zijn. Misschien herken je dat wel. Dit maakt het zo onzeker en uitzichtloos. 

Wat mij helpt is het steeds opnieuw voor mezelf doelen stellen om zo mijn eigen (tijdelijke) perspectief te bepalen en te creëren. Na iedere persconferentie stel ik mijn doel voor de komende 4 weken. Wat ga ik oppakken en hoe? Waar wil ik me wel en niet op focussen? Wat wil ik einde van de maand bereikt hebben?

Ik heb in de laatste maanden dingen opgepakt waar ik in de dagelijkse hectiek niet aan toe kom als ROOTS volle bak draait. Ik weet bijvoorbeeld vanaf de start van ROOTS dat ik ook een stuk procesbegeleiding van teams wil gaan doen. Nu had ik de tijd om dat op te pakken.

Methodiek effectieve teamsessies
De afgelopen maanden heb ik een methodiek ontwikkeld, (de R.E.I.S.-methodiek) om organisaties en teams te helpen bij het
organiseren van teamsessies met impact. Daarnaast heb ik een gratis ebook gemaakt met 9 tips voor een effectieve teamsessie.

Als ik bezig blijf, doelen stel, me richt op leren en ontwikkelen in het kader van mij eigen ontwikkeling en mijn bedrijf, dan behoud ik veerkracht. Het helpt ook om vleugels te houden in crisistijd en veerkrachtig te blijven.

2. Scherp houden waar ik van ben

Door alles wat er om mij heen gebeurt, de ontwikkelingen die er gaande zijn, merk ik dat ik onrustig word en me laat afleiden. Door bijvoorbeeld de stappen die collega’s en andere ondernemers zetten, word ik onrustig. Voordat ik het weet, ben ik alleen maar het lezen wat er om mij heen gebeurt en aan het volgen wat anderen doen.

Wat mij erg helpt, is het teruggaan naar mijn eigen concept. Ik stel mijzelf elke keer de vraag: waar ben ik ook alweer van? Op basis daarvan bepaal ik opnieuw mijn (bijgestelde) koers, de richting die mij past. Binnen de nieuwe omstandigheden.

 

ROOTS Business B&B

Niet iedereen weet het, maar in ROOTS is altijd al een B&B-kamer aanwezig. Deze kunnen bijvoorbeeld trainers gebruiken voor of na de training die ze geven.
Recentelijk dient deze kamer én de locatie als
Business B&B voor ondernemers en managers die zich in rust willen focussen op hun plan, boek of brainstorm.

Elke keer teruggaan naar de kern helpt me om dingen aan te pakken zonder paniekvoetbal. Door de B&B te richten op de zakelijke markt, blijf ik dichtbij mijn concept.

 

3. Negatieve emoties er laten zijn

Ik kom mezelf enorm tegen in deze crisistijd. Ik merk dat ik negatieve emoties voel, als boosheid, frustratie, onrust en somberheid. Misschien herken je dat wel. Het liefst stop ik deze gevoelens weg. ‘Hup, en weer door. Je bent niet de enige’, vind ik dan. Ik stop het weg, ik wil het eigenlijk niet uiten. Want: iedereen heeft op zijn manier toch issues in deze moeilijke tijd?

Toch heb ik gemerkt dat dat niet werkt. Dat ik mezelf dan voor de gek houd. Ik heb geleerd dat vervelende emoties en gevoelens er ook mogen zijn. Maar wat is echt voelen ongemakkelijk! Het gaat echt met vallen en opstaan.

Het helpt me dat ik weet dat ik niet de enige ben en dat ik de pijn kan delen met gelijkgestemden in mijn omgeving. Zij voelen dezelfde pijn ook en samen is de pijn dragen veel makkelijker. Dat verlicht.

4. Loslaten wat ik niet kan beïnvloeden

Naast het ontbreken van perspectief vind ik deze ook pittig: het loslaten wat ik niet kan beïnvloeden en het focussen op zaken waar ik wél invloed op heb. Ik merk dat ik zo graag dingen wil beïnvloeden die buiten mijn invloed liggen, dat ik daardoor steeds een soort gevecht aan ga. Dat leidt dan voornamelijk tot negatieve emoties. Ik wil bijvoorbeeld de overheid zo graag overtuigen dat het ook anders kan, dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Helaas is dit niet aan mij.

Daarom probeer ik te blijven focussen op de zaken die ik zelf kan beïnvloeden, hoe klein ook. Ik vul mijn agenda met afspraken en acties die passen bij mijn hernieuwde, zelf gecreëerde perspectief.

 

5. Me omringen met mensen die mij energie geven

Als kleine ondernemer kun je je snel alleen voelen staan. Als je daarvoor kiest tenminste. Gelukkig heb ik altijd al mensen om mij hen verzameld die mij helpen of die ik erbij vraag. Dat betekent zeker ook het afgelopen heel veel voor mij.

  • Ik laat me inspireren door mensen waar ik van kan leren. Die mij helpen om door het lastige jaar heen te komen en die mij helpen te groeien als mens en ondernemer.
  • Mijn team betrek ik zoveel mogelijk bij wat er speelt. Samen komen we verder en ook zij reiken mij weer nieuwe invalshoeken of ideeën aan. Los van het feit dat zij als ambassadeur ROOTS enorm helpen om zichtbaar te blijven.
  • Ik vind het fijn om contact te hebben met gelijkgestemden om samen de pijn te dragen en elkaar te helpen waar nodig.
  • Ook contacten met mensen uit mijn netwerk die in een ‘andere’ wereld leven en werken zoek ik op. Uit een andere branche bijvoorbeeld die minder geraakt wordt door de crisis. Of iemand met een andere rol of functie, die door een andere bril kijkt. Zij inspireren mij anders te denken en zo ontstaan er steeds weer nieuwe inzichten.
  • Het helpt me enorm om me te omringen met mensen die me energie geven en samen kijken we ook of en hoe we elkaar kunnen versterken. Ook dat geeft mij veel veerkracht.

Ik deel mijn kennis en inspiratie graag en wellicht heeft die blog je ook geïnspireerd. En mocht ik mezelf weer eens boos, gefrustreerd en verdrietig voelen, dan lees ook ik dit blog gewoon weer eens door, ter inspiratie voor mezelf. 

Maartje

Eigenaar ROOTSsinspiratielocatie.nl en teamsessie-expert

Wil je je uitgebreider laten inspireren door mij en mijn ondernemersverhaal? Op 27 februari organiseer ik voor maximaal 4 personen de ROOTS inspiratiesessie op mijn locatie. We hebben alle ruimte, dus de bijeenkomst kan op een gepaste manier plaatsvinden.